Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας. Ποικιλόμορφο και δύσβατο το τοπίο με πυκνή βλάστηση στα χαμηλότερα υψόμετρα. Ανήκουν στη Νότια Πίνδο και εκτείνονται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Άρτας. Η περιοχή των Τζουμέρκων ορίζεται δυτικά από την κοιλάδα του Αράχθου, ανατολικά από τον Αχελώο, στα βορειοανατολικά χωρίζεται από την Κακαρδίτσα από το Μελισσουργιώτικο ποτάμι, και νότια συνδέεται με τα Όρη Βάλτου. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Καταφίδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα και ακολουθούν το Αγκάθι (2.392μ), το Γερακοβούνι (2.211μ), η Στρογγούλα (2.107μ), η Σκλάβα (2.067 μ) κ.α.

Κυρίαρχο πέτρωμα είναι ο ασβεστόλιθος. Μεγάλος αριθμός παραποτάμων ρέουν σχηματίζοντας μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες και καταλήγουν ανατολικά στον Αχελώο και δυτικά στον Άραχθο.

Τα Τζουμέρκα, ψηλότερα από τα 1.300 μέτρα είναι άδενδρα με γυμνές κορφές που διαμορφώνουν μία εντυπωσιακή αλπική εικόνα. Στην ανατολική πλευρά των βουνών υπάρχουν καταπράσινα οροπέδια που χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια. Στα χαμηλότερα υψόμετρα στα δάση συναντάμε έλατα, οξιές, μαυρόπευκα, βελανιδιές, πλατύφυλλα, κ.α. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει σπάνια και χαρακτηριστικά είδη της ορεινής και αλπικής ζώνης (βιόλες, κρόκοι, ορχιδέες, κ.α.)

Η πανίδα αποτελείται από αρκούδες, λύκους, αλεπούδες, λαγούς, αγριογούρουνα, πέρδικες, αρπακτικά και άλλα μικρότερα πουλιά.

Ηπειρωτικό ορεινό κλίμα με πολύ βαρύ χειμώνα, βροχερή άνοιξη και φθινόπωρο, δροσερό καλοκαίρι. Τα χιόνια παραμένουν έως και 9 μήνες το χρόνο.

Οι τρόποι προσέγγισης του ορεινού όγκου, είναι πολλοί: πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, mountain bike, canyoning.

Slider