Παραδόσεις

Καγκελάρης

Η Λαμπρή στο Καλέντζι τελειώνει πάντα κάθε χρόνο με τον καγκελάρη. Ένας χορός με μεγάλο τραγούδι και λίγο περίεργο χορό. Τον καγκελάρη θα τον τραβήξει ο καλύτερος του χωριού. Αφού περάσει μια γύρα ο χορός γύρω την εκκλησία, θα αρχίσει να κάνει τέτοιες κύκλες, που πότε θα σμίγουν όλοι όσοι χορεύουν πρόσωπο με πρόσωπο σχεδόν και πότε θα ακουμπάν οι πλάτες τους.

Τα παλιά χρόνια οι κοπέλες του χωριού δεν βγαίνανε έξω σε σεργιάνια. Εξαίρεση γινόταν την Λαμπρή που θα την έβλεπε ο νιος. Στον καγκελάρη δίνονταν η ευκαιρία στον νιο να την δει κι από κοντά στο πρόσωπο και στις πλάτες. Οι κύκλες αρχίζανε τότε που τα λόγια του τραγουδιού παραγγέλνανε εκείνον που ήταν πρώτος να τις αρχίσει. Τα λόγια αυτά επαναλαμβάνονται πολλές φορές για να γίνουν  και πολλές κύκλες. Στο τέλος εστίαζε ο χορός. Ο καγκελάρης, που χάρη σ’ αυτόν έβλεπαν ο ένας τον άλλον οι νιοι και οι νιές τον παλιό καιρό στο Καλέντζι.

 

Λαζαρούδια

Από ημέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου, τα λαζαρούδια ετοίμαζαν τα κυπριά τους, προπαρασκεύαζαν τα σχετικά τραγούδια του Λαζάρου που θα τραγουδήσουν ανάλογα με τα πρόσωπα κάθε σπιτιού. Άλλο τραγούδι για το σπίτι που υπάρχει όμορφη κοπέλα, άλλο για το σπίτι που έχει παιδάκι μες την κούνια, άλλο για το σπίτι που έχει νιόπαντρα, άλλο για το σπίτι που έχει ξενιτεμένο, άλλο στο σπίτι του προέδρου, του παπά, του δασκάλου, του κτηνοτρόφου. Η νοικοκυρά κάθε σπιτιού θα φιλέψει τα λαζαρούδια με αυγά και το απαιτούμενο χαρτζιλίκι.

 

 

Πανηγύρι

Το πανηγύρι του χωριού είναι του Αι Λια στις 19 και 20 Ιουλίου,  διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλεντζίου που δραστηριοποιείτε ενεργά από το 1972 που ιδρύθηκε.

 

 

Πηγή από την Λαογραφική Συλλογή ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΖΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του Κώστα Ι. Φίλιου  Δάσκαλου