Ξηροβούνι

Το Ξηροβούνι (ή Ξεροβούνι) είναι βουνό της Ηπείρου με μέγιστο υψόμετρο 1.614 μέτρα. Βρίσκεται στα όρια των νομών Πρεβέζης, Άρτας και Ιωαννίνων. Στα βόρεια συνδέεται με το όρος Τόμαρος. Από την κορυφή του, ανατολικά θα αντικρίσετε τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και την κοιλάδα του Αράχθου, νότια μπορείτε να δείτε αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και το επιτρέπει τον Αμβρακικό κόλπο και το νησάκι Κωρονησία, δυτικά το όρος Ολυτσικα , και βόρια το όρος Περιστέρι. Από εδώ φένεται και η λίμνη των Ιωαννίνων.

Παλαιότερα το βουνό κατοικήθηκε από νομάδες κτηνοτρόφους οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες ανέβαζαν τα κοπάδια τους από τα γύρω χωριά. Σήμερα ο επισκέπτης πεζοπόρος θα συναντήσει πλήθος παλαιών κτισμάτων, πολλά πηγάδια καθώς και τις χαρακτηριστικές πεζούλες που χρησιμοποιούνταν για τις καλλιέργειες.

Η χλωρίδα του βουνού είναι πλούσια σε αρωματικά βότανα όπως τσάι, ρίγανη, θρούμπι κ.α.

Η πανίδα αποτελείται από λύκους, αλεπούδες, λαγούς, αγριογούρουνα, πέρδικες, αρπακτικά και άλλα μικρότερα πουλιά.

Στο Ξηροβούνι υπάρχουν μονοπάτια για ομαλό βάδισμα και χιόνι αρκετούς μήνες το χρόνο. Με αυτοκίνητο μπορείτε να φτάσετε στο οροπέδιο του Μέγα κάμπου και να βαδίσετε ανάλογα με τη διάθεση και τη δυνατότητά σας. Μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και τις γύρω κορφές ή να φτάσετε στην τοποθεσία Γκούρα με την ομώνυμη πηγή.

Το Ξηροβούνι στην περιοχή του Καλεντζίου διαθέτει μια από τις καλύτερες πίστες απογείωσης αεροπτεριστών στην Ελλάδα.

Slider