Άραχθος

Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και έχει μήκος 110 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα Δυτικά του όρους Λάκμος (Περιστέρι) στη θέση Οξυά του Δεσπότη σε υψόμετρο 1.700 μ. και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο.

Μετά τη σμίξη με τον Καλαρρύτικο ποταμό ο Άραχθος εισέρχεται ορμητικός στο εντυπωσιακό φαράγγι του. Το φαράγγι έχει βάθος 700 έως 800 μέτρα και μήκος σχεδόν 20 χλμ., ενώ στο στενότερο σημείο του το πλάτος είναι μόλις 6 μέτρα.

Ο Άραχθος φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του. Τα ποιο σημαντικά γεφύρια τις περιοχής είναι το Γεφύρι της Πλάκας, Το γεφύρι της Πολιτσάς και το γεφύρι του Παπαστάθη.

Το γεφύρι της Πλάκας είναι μονότοξο με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ραφταναίοι και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1866.

Η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες αλλά και τους λάτρεις των σπορ περιπέτειας, καθώς διαθέτει ένα πλούσιο οικοσύστημα που μαγνητίζει τον επισκέπτη και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες, όπως  rafting, kayak, canyoning, κολύμπι,πεζοπορία και ιππασία.

Ο Άραχθος είναι ίσως το καλύτερο ποτάμι για rafting, αφού με τρεις διαφορετικές διαδρομές, από 2ου έως και 4ου βαθμού δυσκολίας, καλύπτει όλες τις απαιτήσεις.